wtorek, 3 kwietnia 2012

Staropolskim obyczajem...

NIECH   WIOSENNE    SŁOŃCE   BUDZĄCE   DO ŻYCIA    PRZYRODĘ

OPROMIENI   SWYM   CIEPŁEM   NASZE   DNI,   OBUDZI

WZAJEMNĄ   ŻYCZLIWOŚĆ   I   MIŁOŚĆ. 

W E S O Ł E G O    A L L E L U J A   !


W Wielką Sobotę trzeba poświęcić jadło, które potem będzie na świątecznym stole. W niedzielę należy uczestniczyć w porannej mszy  rezurekcyjnej, a po niej następuje dzielenie się poświęconym jajkiem, życząc sobie szczęścia i pomyślności. Radujemy się odradzającym życiem i wzajemną bliskością. Na naszych stołach króluje baranek z cukru, czekolady lub z ciasta, wspaniałe baby i mazurki oraz jajka,  podawane  na różne sposoby. Nie braknie szynki, pasztetu, baleronu, polędwicy, kiełbas, boczku. Gorącą zupą chrzanową zw. chrzanówką  zalewa się pokrojone wędliny. Stoją różne sałatki, ogóreczki, grzybki  ..... Jemy do syta, a potem spacer i znów do stołu.

Rozmawiałyśmy o świętach i wymieniałyśmy przepisy.



Mazurek kajmakowy

Spód: 3 szklanki mąki tortowej, 30 dag masła, 4 żółtka, szklanka cukru.
Wierzch: słoik gotowego kremu krówkowego lub 40 dag kruchych jasnych krówek, kieliszek winiaku.
Do dekoracji: 2-4 łyżki wiórków z białej czekolady, 10 połówek obranych ze skórki orzechów włoskich.

Wykonanie: mąkę posiekać z zimnym masłem i żółtkami, dodać cukier i zagnieść ciasto. Potem mocno schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować na placki grubości 1 cm, przełożyć do form i piec w temp. 180 stop. C na złoty kolor. Krem wymieszać z winiakiem i położyć na wystudzonym cieście. (W przypadku cukierków trzeba je rozpuścić w rondelku)

Całość udekorować połówkami orzechów i posypać białą czekoladą.
W mazurkach ważny jest spód, można kłaść na niego różne dżemy, dekorować kremami i różnymi bakaliami.

       Mazurek kajmakowy II

Składniki: na ciasto 30 dag mąki pszennej, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, 1 żółtko.
Na masę kajmakową: 0,5 litra mleka, 20 dag cukru, 10 dag masła.
Wykonanie: z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć do formy na grubość 1 cm, po bokach zrobić wałeczki, posmarować białkiem i upiec na złoty kolor.
Mleko z cukrem gotować tak długo, aż zgęstnieje. Po wystudzeniu dodać masło i mieszać do czasu, aż masa podwoi objętość. Rozsmarować na wystudzonym cieście i udekorować.

                 Wiosenna sałatka koleżanki Zdzisi


Przygotować sos: majonez z kefirem – według własnego smaku. W salaterce układać kolejno warstwami (każdą warstwę polać sosem): jajka gotowane posiekane, ( sos) seler cięty ze słoika, ( sos) tuńczyk (sos z niego odlać), ( sos) kukurydza,(sos) pokrojony ananas z puszki,(sos) por sparzony wrzątkiem i pokrojony, (sos). Udekorować rodzynkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz